SINGLE POST

Вила Кръстев

13 юли 2017

Няма коментари

A рхитектурно-историческият резерват Несебър се намира в Стария град и представлява полуостров, дълъг около 850 м и широк 350 м. Несебър е един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години.

През античността градът е наричан Месамбрия. По време на цялото си съществуване градът винаги е бил ограждан от крепостни стени, останки от които са запазени и до днес. Първите крепостни стени са построени от траките през VІІІ век пр.Хр.

АНТИЧНОСТ

Островът на Несебър – древният град Месeмбрия, наречен през късното средновековие Месембрия и по-късно Несебър, е населен преди хилядолетия, в края на бронзовата ера. Старите траки го наричат „Мелсамбрия“, което означава „град на Мелса“, легендарният основател на селището. Месамбрия има две удобни пристанища – южно и северно, където и до днес се намират множество останки от древни плавателни съдове.

През 72 г. пр.н.е. градът е завзет без никаква съпротива от римляните. След кратка окупация, през I век градът става част от Римската империя. Месемврия, както е наречен тогава, със своите непокътнати крепостни стени и големи обществени сгради, продължава да сече собствени бронзови монети и остава важен търговски и културен център на Черноморското крайбрежие на римска Тракия.

След преместване на столицата на Римската империя в Константинопол и приемането на християнството за официална религия се създават благоприятни условия за възраждането на Черноморските градове. В Месемврия се строят нови християнски храмове – базилики, изграждат се крепостни стени, нова водоснабдителна система и градски терми. Всичко това се извършва от водещи архитекти и строители на империята, по подобие на столичните прототипи. Централната църква на Месемврия носи името на св. София, така както е и в Константинопол.

НАШИ ДНИ

В наши дни градът е далеч по-голям и се разпростира отвъд островна част на Стария Несебър. Някогашният остров днес е вече полуостров, свързан със сушата с 400-метров провлак, в средата който се издига символът на града – старата Вятърна мелница. След преминаването на някогашната градска порта ви очаква лабиринт от уютни калдаръмени улички с неповторимите занаятчийски тезгяхи и магазинчета. В разстояние от няколко стотин метра ще претърпите пътешествие във времето на няколко отдалечени епохи, заобиколени от останки от тракийски пристанища, римски терми, византийски крепостни стени, старобългарски църкви, османски мелници, възрожденски къщи и съвременни заведения. Звучи невероятно. Голяма част от културното наследство на Несебър може да видите в пет музейни експозиции.

По предположения, църквите строени на това малко парче земя са над 40, от които само половината официално открити и консервирани. По-запазените от тях са превърнати в галерии, а действаща е само една – “Св. Богородица”.

Архитектурно-историческият резерват, заедно с Археологическия музей са част от 100-те национални туристически обекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *