В БЛИЗОСТ ДО НАС

Вила Кръстев

13 юли 2017

Няма коментари

A ко сте в Несебър една от забележителностите, която със сигурност трябва да посетите е вятърната мелница. Тя е емблематична за град Несебър и е своеобразен символ на града. Намира се на моста между стария и новия град в Несебър. Вятърната мелница е изработена от естествена висококачествена дървесина, но потъмняла под въздействието на времето. Дървената част е на каменна основа.

Около останалата от турско време автентична вятърна мелница има изградени пейки, а гледката към морето придава още по-голяма красота, затова и това е най-посещаваното и предпочитано място както от местни така и от гостите на страната. До втория етаж на вятърната мелница се стига по масивна стълба където някога е било жилищно помещение, а на третия етаж е имало работно помещение.

ВЯТЪРНАТА МЕЛНИЦА

Вятърната мелница е емблематична постройка за град Несебър. Често дори е използвана като негов символ. Може да я видите от едната страна на моста, който свързва новия и стария град на Несебър.

Вятърната мелница е останала още от турско време и е напълно автентична. Около нея са изградени пейки, тъй като за жители и гости на Несебър това е любимо място за отдих, съчетаващо великолепието на мелницата и магнетичната гледка към морето.

За да се влезе на долния етаж се преминава през врата с форма на свод, която е направена от каменни блокове. Това помещение се е използвало като склад. Интересен факт е, че втория етаж на мелницата е бил използван за жилищно помещение, до което се стига по стълба от масивни дървени трупи, а третия етаж се е използвал като работно помещение. Самата сграда на вятърната мелница е с форма на правилен цилиндър, а стените са от зидан ломен камък, който е ваден на място.

В жилищната част от мелницата е направено огнище до стената. Комина му преминава през цялата дебелина на стената, докато излезе отвън. В средата на работното помещение на третия етаж са запазени автентичните воденични камъни и почти изяденото тяло на механизъма, благодарение на който мощта на вятъра е била използвана. Интересен е също механизма, с който може да се избира най – доброто местоположение, съобразено с посоката на вятъра във всеки един момент.

Църквата „Христос Пантократор“

Църквата Христос Пантократор се намира в началото на Стария град на Несебър в близост до площад „Месемврия“. Влизането с кола в старата част на морското градче е силно ограничена. За това пък около античните стени има няколко удобни, макар и платени паркинга. Разходката до храма, както и до другите забележителности пеш е изключително приятна, а и кратка. Тя ще ви помогне да усетите уникалната атмосфера на мястото, което е без аналог в България, а и в тази част на света.

Външната фасада на сградата и богатата и окраса изпъкват и привличат погледа. По цялата ѝ дължина преминава пояс от високи, двойно вдлъбнати арки. Над тях в три реда се вие характерната украса от панички и четирилистници. Над апсидите на източната част на фасадата преминава фриз от свастики, изпълнен с тухли – символ на соларния култ.

 

Богато украсеният барабан на купола е снабден с 8 арковидни прозореца. Светлината прониква и през останалите подобни прозорци на южната и на северната фасада. Притворът е малък, с вградена под пода средновековна гробница. По вътрешността на стените са запазени само следи от оригиналните стенописи, покривали ги някога. За съжаление вътрешната украса не е така добре запазена както външният вид на храма.
Днес църквата не е функционираща и се използва като художествена галерия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *